Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 6. децембар 2016.

Меркел поново на челу ЦДУ

 
 Ангела Меркел на конгресу своје Хришћанско-демократске уније.(Фото Ројтерс)

ЕСЕН – Немачка канцеларка Ангела Меркел поново је данас изабрана за лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) на мандат од две године.
Она је на конгресу који се одржава у Есену добила 89 одсто гласова делегата, њен избор је поздрављен аплаузом од 11 минута.
Меркел ће тако предводити демохришћане на парламентарним изборима 2017. године, преноси АФП.
Она је прошлог месеца најавила да ће се кандидовати за четврти чеворогодишњи мандат канцелара на изборима који би требало да буду одржани у септембру 2017, а „одскочна даска” за то је њен реизбор за председницу ЦДУ.

Меркел позвала на забрану бурки у Немачкој

ЕСЕН – Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас на забрану ношења бурки у Немачкој и додала да ће она подржати општу забрану вела који покрива лице.
„Покривање лица у потпуности мора да се забрани, свуда где је то законски могуће”, рекла је Меркелова на конгресу своје Хришћанско-демократске уније.
После ове изјаве уследио је аплауз делегата у сали, преносе немачки медији.
Немачка канцеларка  истакла је данас решеност  и да спречи понављање прошлогодишњег огромног прилива миграната, у тренутку када тежи ка још једном двогодишњем мандату председнице своје конзервативне Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
Она је, на конгресу ЦДУ, рекла и да је хитан приоритет обезбедити да Европа потресена кризом не ослаби додатно, јавља АП.
„Ситуација каква је била крајем лета 2015. године не може, не би требало и не сме се поновити”, нагласила је Меркел у обраћању партијским делегатима на конгресу у западном граду Есену.
Меркел је прошлог месеца најавила да ће се кандидовати за четврти чеворогодишњи мандат канцелара на изборима који би требало да буду одржани у септембру 2017, а „одскочна даска” за то је њен реизбор за председницу ЦДУ.
„Избори 2017. године биће тежи него икада, барем од немачког уједињења”, упозорила је данас канцеларка, наводећи као разлог за то „снажну поларизацију немачког друштва”.
„Паралелна друштва” неће бити толерисана, додала је она, заложивши се за забрану ношења бурки.
Данашње гласање у Есену, где је Меркел први пут изабрана за председницу ЦДУ 2000. године, тест је њене репутације међу члановима странке, оцењује америчка агенција.
У Немачку је прошле године пристигло око 890.000 тражилаца азила, а многи су дошли након што је Меркел у септембру 2015. одлучила да пусти у земљу мигранте који су били заглављени у Мађарској.
Број новопридошлица је од тада нагло опао, али је канцеларкин приступ мигрантској кризи изазвао несугласице унутар ЦДУ, која је ове године остварила низ лоших резултата на државним изборима.
Ипак, анкете показују да конзервативци и даље имају солидно вођство у поређењу са другим странкама, мада још нису повратили подршку од 41,5 одсто колику су имали на изборима у Немачкој 2013.
Сада се конзервативци суочавају са новом конкуренцијом у облику националистичке странке Алтернатива за Немачку, која је постигла успех нападајући мигрантску политике Меркелове, закључује АП.
 http://www.politika.rs/scc/clanak/369432/Merkel-ponovo-na-celu-CDU

Нема коментара:

Постави коментар