Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 25. септембар 2017.

Dejvid Mekalister: Nećemo sa krajnjom levicom i desnicom

Dejvid Mekalister, blizak saradnik Angele Merkel i istaknuti član vladajuće CDU partije u Nemačkoj, uoči izbora u toj zemlji u intervjuu za "Blic" otkriva s kim njihova stranka nikako neće ulaziti u koaliciju

Merkelova je u poslednja tri mandata imala osetnih oscilacija u rejtingu. Njen učitelj Helmut Kol otišao je kao politički gubitnik upravo nakon četvrtog mandata. Plašite li se takvog scenarija?

Rejting CDU i CSU je na oko 37 procenata podrške, SPD dosta zaostaje sa svega 23 procenta. To je jasan znak da nakon tri uspešna mandata birači i dalje podržavaju Merkelovu. Ipak, moramo nastaviti kampanju do poslednjeg trenutka da bismo ubedili što više Nemaca. Izbore ne odlučuju ankete, već isključivo birači na dan izbora.

Koja ja glavna formula uspeha Angele Merkel?

Njen uspeh rezultat je političkog iskustva i inteligentne i pragmatične prirode. Birači znaju da mogu računati na nju u izazovnim vremenima. Ona je stub stabilnosti. To su ključne osobine koje kancelarku izdvajaju od njene konkurencije. Sa Merkelovom kao kancelarkom i pod političkim rukovodstvom CDU i CSU, Nemačka je načinila velike korake napred.

Prema anketama, pobeda CDU nije dovedena u pitanje, ali se potencijalni koalicioni partneri i dalje razmatraju. Koja je, po vama, najbolja postizborna kalkulacija?

Nacionalne predizborne ankete zaista sugerišu da će CDU i CSU biti daleko najjače političke grupe u Bundestagu. Angela Merkel je moćna kancelarka i lider partije. Naš cilj je da postignemo znatno vođstvo za CDU i CSU. Spremni smo da preuzmemo odgovornost za Nemačku. Koalicioni pregovori počeće nakon izbora. Međutim, CDU je jasno stavila do znanja da neće sarađivati sa krajnjom levicom (die Linke) ili desničarskim populistima iz AfD-a. SPD, s druge strane, ne isključuje trostranu koaliciju sa levičarima kao i sa Zelenima. To je greška: U izazovnim vremenima našoj zemlji potrebna je stabilnost i sigurnost.

Kad ste spomenuli AfD, krajnja desnica prvi put ulazi u Bundestag. Kako to vidite?

AfD je trenutno na oko 10 procenata. To znači da 90 odsto Nemaca ne podržava njihovu politiku. AfD je protestni pokret, partija sa jednom političkom stavkom koja igra na ljudske strahove. Nakon skorašnjih regionalnih izbora, većina glasača AfD-a izjavila je da ne očekuju od stranke da donese opipljiva rešenja. Da biste uverili njihove glasače da populistička partija radikalnog prava neće rešiti nijedan njihov problem, moramo razmotriti brige AfD glasača vrlo ozbiljno i uključiti se u javnu raspravu sa predstavnicima AfD da bismo ih naterali da konkretizuju njihova rešenja za te brige.

Jedna od tih briga je i imigraciona politika. Pojedini krugovi čak krive politiku “otvorenih vrata” Merkelove za uspeh AfD?

Nemačka je 2015. delovala u skladu s ustavnim principom ljudskog dostojanstva i dočekala veliki broj izbeglica da bi se izbegla humanitarna katastrofa. Protekle dve godine napravili smo veliki napredak upravljanja tokovima izbeglica. Broj izbeglica koji pristižu u Nemačku znatno se smanjio. Glavni faktor toga je dogovor EU i Turske, koji mora služiti kao model za slične dogovore između Evrope i drugih zemalja porekla izbeglica. Moramo da sprečimo da beskrupulozni trgovci ljudima krijumčare na hiljade izbeglica preko pola Afrike, samo da bi se kasnije udavili u Mediteranu. Evropa ima zajedničku odgovornost prema izbeglicama koje su progonjene ili se nalaze u nevolji i koje imaju pravo na zaštitu. Sve evropske države moraju prihvatiti deo odgovornosti. Kako je naš kapacitet prijema ograničen, moramo nastaviti da smanjujemo broj migranata koji dolaze u Nemačku ,dok u isti mah pokazujemo odgovornost i solidarnost u zaštiti onih kojima je potrebna.

Da li je podrška Srbiji ugrožena ako Merkelova izgubi?

U prethodnim mandatima, kancelarka je pokzalas snažnu posvećenost zapadnom Balkanu. Najbolje bi bilo da nastavi podršku evrointegracijama Srbije nakon izbora.

Treba ući u dijalog s Rusijom 
 
Kakvu politiku prema Rusiji vi podržavate?
Puna primena Minskog sporazuma osnova je održivog političkog rešenja konflikta u istočnoj Ukrajini i ublažavanja sankcija prema Rusiji. Nažalost, još nismo videli dovoljan napredak u tom pogledu. Uveren sam: Dok moramo ostati čvrsti u osudi ruskog kršenja međunarodnog prava, trebalo bi - makar delimičnio - ući u dijalog s Rusijom o pitanjima od zajedničkog interesa i doprineti ruskom civilnom sektoru da izgradi temelje za konstruktivne odnose i dugoročnu saradnju na više nivoa.

Izvor:  http://www.blic.rs/vesti/svet/ekskluzivno-za-blic-dejvid-mekalister-necemo-sa-krajnjom-levicom-i-desnicom/kzmtb0z

Нема коментара:

Постави коментар