Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

понедељак, 20. новембар 2017.

Беч: Алијанса за слободну недељу


Римокатоличка црква (Dr. Alois Schwarz, Diözesanbischof) и Министарство за рад и социјална питања Аустрије (Alois Stöger, Sozialminister) покренули су иницијативу, која за циљ има омогућавање права запосленима на недељу као слободан дан у току радне седмице (Freier Sonntag).
Тим поводом, 7. новембра 2017. године, одржано је предавање, током кога је један од оснивача Алијансе за слободну недељу (Allianz Für den Freien Sonntag), бискуп Максимилијан Ајхерн, говорио о значају недељног дана за припаднике хришћанских вероисповести. Овом приликом, он је нагласио да је човек хришћанин створен да се радује животу делећи ту љубав добијену од Творца са својим најближима.
Присутнима се затим обратио министар за рад и социјална питања г. Алојз Штегер и, из угла основног закона о раду и свог личног искуства, објаснио велики проблем који настаје када моћни послодавци покушавају да злоупотребе и избегну право запослених на слободан дан. Нарочито је ово право оспоравано доласком првих гостујућих радника у Аустрију. Након предавања наступила је дискусија, током које су учесници скупа имали прилику да размене лична искуства.
Важно је напоменути да се говорило и о томе да одређени број запослених у областима и делатностима које су неопходне за функционисање друштва и државе морају да раде током читаве недеље, а послодавац је у овом случају у обавези да обезбеди неки други слободан дан. Такође хришћанске Цркве (Римокатоличка, Евангелистичка, Старокатоличка, Грчка Православна Црква…),  у којима се суботом и недељом служи света Литургија и које су управо тада најактивније када је реч о контактима са верницима, недељу као дан одмора за своје службенике и свештенство замењују за неки други слободан дан у току седмице.
Извор: Епархија аустријско-швајцарска
 http://www.spc.rs/sr/bech_alijansa_za_slobodnu_nedelju

Нема коментара:

Постави коментар