Странице

Добродошли на страницу посвећену идеји хришћанске демократије.

уторак, 20. фебруар 2018.

Sledeća demohrišćanska kancelarka?

Generalni sekretar CDU Peter Tauber povlači se sa funkcije – stranku tako čeka nova rokada. Favoritkinja je premijerka Sarske oblasti Anegret Kramp-Karenbauer kojoj se daju dobre šanse da bude sledeća kancelarka.

 default 
Kramp-Karenbauer je žena od poverenja kancelarke


Peter Tauber (43), generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u odlasku, pre par godina važio je za mladu nadu stranke. Pozicija genseka – ključna za organizaciju stranačkog života – mogla je za njega da bude odskočna daska. Uostalom, i kancelarka Angela Merkel je pre dolaska na čelo stranke bila na ovoj funkciji.
CDU-Generalsekretär Peter Tauber legt Ämter nieder Peter Tauber

Sudeći prema glasnim kritikama iz sopstvenih redova, ali i značajnom padu Demohrišćana na izborima u septembru, Tauber se nije dobro snašao na funkciji. Posebno su ga na zub uzeli konzervativni krugovi u stranci koji mu nisu oprostili zalaganje za homoseksualne brakove ili zakon o doseljenicima. Bio je viđen i kao nespretna produžena ruka kancelarke koja među tvrdolinijašima u CDU takođe važi za previše „levu“.

Tokom vikenda je objavljeno da će Tauber napustiti funkciju odmah premda mu mandat traje do decembra. On ovaj korak objašnjava ličnim razlozima. Prošlog decembra je javnost saznala da se Tauber borio sa teškom bolešću creva zbog čega ga sada čeka duža rehabilitacija. Prema izveštajima medija, on će ostati savezni poslanik.

Iz Sarbrikena u Berlin

Stranku Angele Merkel tako čeka rokada na važnoj funkciji usred muka oko sastavljanja nove vladajuće koalicije. Pod optužbama da je previše mlako pregovarala sa Socijaldemokratama te da im je nepotrebno prepustila važno Ministarstvo finansija, Merkelova je pristala da ministarstva koja pripadaju CDU popuni i mlađom gardom svojih kritičara. O koalicionom ugovoru i o njenom izboru ministara odlučiće stranački kongres sledećeg ponedeljka (26.februar).

Landtagswahl Saarland Annegret Kramp-Karrenbauer Ubedljivo pobedila na pokrajinskim izborima u Sarskoj

Na tom kongresu će 1.001 delegat odlučiti i o nasledniku Petera Taubera na mestu generalnog sekretara. Prema informacijama javnog servisa ARD i lista Zidojče cajtung, na to će mesto doći Anegret Kramp-Karenbauer (55), premijerka malene Sarske pokrajine. Time bi ona – posle Merkelove – postala tek druga žena na toj funkciji u istoriji partije.

Još nije jasno da li bi funkciju preuzela odmah ili bi se ipak čekalo da Tauberu istekne mandat. U svakom slučaju, njeno preseljenje u politički Berlin gotovo izvesno podrazumeva napuštanje premijerske funkcije u Sarbrikenu.

Kramp-Karenbauer važi za ženu od poverenja kancelarke i jednu od najozbiljnijih kandidatkinja za njenu naslednicu. Krajem marta je odnela veliku pobedu nad „levim blokom“ u Sarskoj. Ponešto iznenađujuće, CDU je na pokrajinskim izborima uzeo 41 odsto glasova i tako sprečio da SPD (29,5 odsto) i Levica (13) dođu do većine. Sarskom je nastavila da vlada Velika koalicija.

Dobre šanse za kancelarsku fotelju

Agencija dpa prenosi da je brza reakcija Merkelove i izbor sarske premijerke na važnu stranačku funkciju reakcija na kritike u sopstvenoj stranci. Jedna od zamerki na račun kancelarke je što je do sada oklevala da „izabere“ naslednika ili naslednicu koji će povesti stranku u sledeću izbornu borbu, najkasnije 2021. godine. Smatra se da Anegret Kramp-Karenbauer ima dobre šanse da bude sledeća kancelarka.

Izvor:  
http://www.dw.com/sr/slede%C4%87a-demohri%C5%A1%C4%87anska-kancelarka/a-42640494

Нема коментара:

Постави коментар